Окръжният съд в Кюстендил промени мярката "задържане под стража" в парична гаранция от по 7000 лева на Владимир Ангелов и Апостол Чакалов.

Двамата са обвиняеми по делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.
Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда.

Съдът, както обясни председателят на съдийския състав и докладчик по делото Мирослав Начев, е преценил, че задържаните са повече от година в ареста.

По делото вече са разпитани по-голямата част от свидетелите. Те имат постоянен адрес и семейства, неосъждани са.
Искането за мярката бе направено от двамата и техните адвокати, но бе оспорено от прокуратурата и от защитата на свидетели и граждански ищци по делото - Антон Сираков.

Определението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Такъв е и срокът за внасяне на паричната гаранция.

На днешното съдебно заседание бяха разпитани десет свидетели, между които бившият кмет на община Дупница Първан Дангов, бившият зам.-кмет на община Дупница Валентин Караилиев, ръководители на охранителна фирма, която е осъществявала охраната на обекти в Дупница и на Пламен Галев и Ангел Христов.

За следващото съдебно заседание, което ще се състои на 9 март са призовани неявилите се днес граждански ищци и свидетели, както и други 16 свидетели.

Един от основните свидетели по делото - Пламен Малинов, направи изявление пред съда днес, че по време на заседанието един от обвиняемите - Владимир Ангелов, е отправил към него заплаха, че ще го убие.

Съдебната охрана заяви пред съда, че такива реплики не са чути и че обвиняемият е разговарял само с адвоката си.