Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението на Софийския апелативен съд (САС), като оправдава подсъдимия Петко П. и намалява размера на наложеното наказание на 3 години лишаване от свобода, като отлага изтърпяването му за срок от 5 години и лишаване от право да упражнява професия, свързана с управление на движението на влаковете и гаровата дейност в страната за срок от 5 години.

Петко П. е обвинен за това, че като ръководител движение на ж.п. гара "Волуяк" с бездействието си, станал причина за тежка катастрофа между влак и автомобил. При инцидента загина млад мъж.

В решението си тричленният състав на ВКС посочва, че "данните, които характеризират личността на подсъдимия, проявена и чрез конкретно извършеното престъпление дават основание и за извод, че липсва стриктна необходимост от ефективно изпълнение на лишаването от свобода".

Поради това се приема, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати и чрез условното осъждане на подсъдимия при максимално дългия изпитателен срок от пет години.

Ръководител движение на гара "Волуяк" отива на съд за катастрофа на жп прелез

Ръководител движение на гара "Волуяк" отива на съд за катастрофа на жп прелез

Случаят е от 9 октомври 2014-а