Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла обвинителен акт в съда срещу Петко Панчев за това, че като ръководител движение на ж.п. гара "Волуяк" с бездействието си, станал причина за тежка катастрофа между влак и автомобил.

При инцидента загина млад мъж

На 9-и октомври около 13:50 часа от ж.п. гара "Волуяк" в посока София потеглил дизелов локомотив. По пътя си той трябвало да премине през железопътен прелез ”Обеля ”, който е под контрола на ж.п. гара ”Волуяк”.

Панчев по това време бил на работно си място. Негово било задължението като ръководител движение да следи ж.п. трафика и да осигури безопасността на движението. Панчев бил задължен своевременно да уведомява служителите на прелезите от неговия район за преминаващите влакови композиции, за да може навреме да бъдат спускани бариерите.

Панчев обаче пропуснал да уведоми служителя на железопътен прелез ”Обеля”, че към него от гара ”Волуяк” се движи локомотив. По тази причина пазачът на прелеза не спуснал ръчната бариера и не задействал електрическата сигнализация.

Около 14.00 часа локомотивът, който се движел с над 55 км/ч, навлязъл в района на прелеза. В този момент обаче през вдигнатите бариери преминавал автомобил, в който имало двама мъже. Машинистът видял колата в последния момент, като незабавно задействал директната спирачка. Въпреки това поради късото разстояние последвал силен сблъсък между локомотива и леката кола. Автомобилът е влачен около 130 метра преди да спре.

Вследствие на инцидента на място загинал млад мъж, който се возел на предната дясна седалка до шофьора на автомобила.