Психично болен, който успял да избяга от болнично заведение и в продължение на шест часа да се "барикадира" в дома на баба си и дядо си е заловен след успешни преговори и професионални действия на полицията, информираха от пресцентъра на МВР.

Мъжът бил въоръжен и много опасен. По време на операцията са били ранени двама полицейски служители от Пето РПУ- Бургас, единият от тях е в тежко състояние. 

Полицейският служител Никола Илчев е настанен с прободна рана в болницата.

За него бе разпространено съобщение в медиите, че има нужда от даряване на кръв-нулева кръвна група, отрицателен резус фактор.

Около 08.00 ч. днес медицински фелдшер от областния психиатричен диспансер е поискал съдействие от служители на Пето РПУ Бургас.

Те трябвало да придружат линейка, която да откара психично болен мъж в лечебното заведение. Автопатрул на Пето РПУ в състав : главен полицай Никола Илчев /41 г./ и полицаите : Иван Господинов /39 г./ и Георги Гамаков /23 г./ се отзовал на искането.

Те придружили медицинския екип, мъжа и семейството му до диспансера, и след като го оставили на психиатъра му, си тръгнали.
По първоначални данни по време на разговора между болния и лекуващия му лекар, се е отключила агресията на 24 - годишния бургазлия. Той разблъскал родителите си, успял да излезе от лечебното заведение и побягнал в неизвестна посока. Майката веднага сигнализирала в Пето РПУ - тя предположила, че синът й се крие в дома си в бургаския комплекс "Изгрев".

Около 08.45 ч. автопатрул, начело с командира на отделението Никола Илчев, засякъл мъжа в района на к-с "Зорница". При вида на полицаите бургазлията се скрил в един от входовете на блока, като вероятно ползвайки асансьора се опитал да заблуди служителите на реда.

Когато полицай Георги Гамаков го пресрещнал, мъжът светкавично извадил нож и го пробол в областта на главата, лявата ръка и стомаха. Нападателят успял да слезе на по-долната междуетажна площадка, където го пресрещнал главен полицай Никола Илчев.

Въоръженият и агресивен мъж нападнал и наръгал в корема служителя на реда, а след това потърсил убежище в дома на баба си и дядо си в к-с "Изгрев". Там заварил само баба си и без обяснения, залостил входната метална врата и се барикадирал.

Полицаите получили информация, че бургазлията държи незаконно притежаван боен пистолет с множество боеприпаси. Това наложило отцепването на целия район около блока. Сигурността на децата от намиращата се в близост детска градина също била обезпечена.

Под ръководството на директора на ОДП-Бургас веднага бил сформиран кризисен щаб, в който били включени началниците на ключови звена от бургаската полиция, началникът на Психологическата лабораторията към ОДП - Бургас и лекуващият психиатър.

Мъжът отказвал комуникация по телефона, според специалистите било възможно ескалиране на психичното му отклонение, което да застраши живота на възрастната жена. За случая били алармирани Сливенската военно-окръжна прокуратура, Окръжната и Апелативната прокуратури в Бургас. Кризисният щаб разработил няколко варианта за проникване в жилището, било планирано и провеждането на преговори с психолог, подготвено било и участието на снайперисти.

Служители от подразделението за охрана на масовите мероприятия и борба с безредиците заели позиции в близост до апартамента.

Около 13.00 ч. входната врата на жилището се открехнала и сипейки закани за убийство, 24 - годишният мъж стрелял срещу полицейските служители, застанали на междуетажната площадка.

Независимо от атаката, полицаите не се оттеглили от позициите си и двама от тях - Николай Николов и Петьо Костадинов започнали да преговарят със стоящия зад металната врата младеж. В резултат на разговорите, след близо шест часа престой в барикадираното жилище, психично болният излязъл и се предал на служителите на реда.

При извършения оглед на дъното на водопроводната шахта, минаваща през апартамента са открити : сгъваемия нож, с който мъжът наръгал двамата полицаи, боен пистолет(марка FN - 7,65 мм, с 32 патрона към него) и черна шапка с отвори за очите.

Той е настанен за лечение в областния диспансер за психични заболявания със стационар.

Двамата тежко ранени полицаи били своевременно откарани в болницата, където лекарски екип установил необходимостта от бърза хирургическа намеса, за да спасят живота на Никола Илчев.

На призива за кръводаряване се отзовали всички служители на областната дирекция, както и граждани на Бургас.