Полицаи разследват поредно нападение над лекари във Велико Търново. Двама лекари и четири медицински сестри от Специализираната белодробна болница във Велико Търново са били обиждани и нападнати от пациентка и нейни близки, съобщи БНР.

Саморазправата с медиците от белодробната болница "Д-р Трейман" във Велико Търново е станала през почивните дни. Пациентката е била приета в болницата през миналия месец, но самоволно напуснала, за да отиде на сватба, а след което се върнала във влошено здравословно състояние. 

Пиян нападна медицинска сестра с ножица във Велико Търново

Пиян нападна медицинска сестра с ножица във Велико Търново

Охраната го спряло навреме

"Скандалът избухва, защото близките на жената са възмутени, че лечението продължава все още, и очакват тя да бъде излекувана веднага", коментираха от ръководството на болницата.

Проблемът с агресията над медици ще бъде сред темите на предстоящата среща на между ръководството на БЛС и главния прокурор Сотир Цацаров. 

Жена нападна медицинска сестра в Горна Оряховица

Жена нападна медицинска сестра в Горна Оряховица

Пациентката буйствала, ругала и обиждала

След инцидента от Районната колегия на Българския лекарски съюз излязоха с декларация, в която за пореден път осъждат нападението над медици.

От регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) уверяват, че ако медицинските сестри имат желание да заведат гражданско дело, те ще направят възможно да ги подкрепят, включително и финансово.

От БЛС в декларация остро осъдиха поредния случай на агресия над медици. Те изразяват безпрекословната си подкрепа към лекарите и медицинските сестри от Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман" във Велико Търново.

"Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание", се казва в декларацията.

35-годишна нападна медицински екип в Пловдив

35-годишна нападна медицински екип в Пловдив

Жената е задържана за 24 часа

От Българския лекарския съюз ще направят всичко по силите си, за да се уверят, че законовият инструментариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица.

Всеки трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени.

"БЛС се присъединява към призива на управителя на Специализираната белодробна болница д-р Стела Денчева и призовава за съпричастност към нападнатите колеги", пише още в позицията на съсловната организация.