При спецоперация криминалисти задържаха 11 мъже във връзка с телефонни измами по позната схема.

Оперативните действия са започнали, след като в ОД МВР-Пловдив са получени множество сигнали от граждани, станали жертва на телефонни измами по добре познатата вече схема - техен близък е виновен за пътно-транспортно произшествие, ранил е или е причинил смъртта на хора.

Следва и предложението срещу значителна сума техните близки да бъдат освободени под гаранция.

В хода на разследването и направения задълбочен анализ криминалистите стигат до версията, че съпричастни към измамите са криминално проявени лица, които живеят на територията на областите Русе и Плевен.

Така под ръководството на прокуратурата полицейската операция е планирана внимателно и на 30 януари в 5 часа едновременно са извършени претърсвания на десет адреса в градовете Левски и Ветово.

Там служителите на реда са намерили множество мобилни телефонни апарати, SIM карти за тях, компютърни конфигурации, карти на населени места и други вещи.

Задържани са 11 мъже, известни на полицията и осъждани

8 от тях са били от Ветово и са на възраст между 18 и 40 години. Другите трима, участвали в групата, са от Левски и са на възраст от 32 до 44 години.

Към групата "работели" и двама непълнолетни от Ветово - на 16 и 17 години. Всички те са конвоирани до ОД на МВР - Пловдив и са задържани за срок от 24 часа.

На 10 от тях са повдигнати обвинения, те са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 210 от НК за измама. Ако бъдат признати за виновни всеки от тях може да получи между 3 и 10 години затвор. Разследването по делата продължава.

Районна прокуратура - Пловдив ще прецени за кои от обвиняемите ще бъде внесено искане в Районен съд - Пловдив за задържането им под стража.

В резултат на проведената полицейска операция са предотвратени и пресечни телефонни измами в размер на около 90 000 лева, съобщават експерти, работили по случая.