Канал за внос и разпространение на швейцарски часовници, произведени в Китай и носещи запазени световни марки, са разбили служители на ГДБОП, съобщават от пресцентъра на МВР.

Разбита е седемчленна организирана престъпна група, реализирала канала и разпространявала копията в търговските обекти в цялата страна. Срещу нея е образувано досъдебно производство. Предотвратени са около 16 милиона евро щети на правоносителите на съответните марки.

Специализираната полицейска операция е проведена на територията на столицата след продължително разследване. Целта бе пресичане и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с незаконно разпространение на луксозни часовници от утвърдени световно известни търговски марки.

В хода на операцията антимафиотите извършиха претърсвания в магазини и складове в София, откъдето иззеха общо 8500 копия, носещи запазените марки на D&G, Armani, Chanel, Puma, Adidas, FERRE, VERSACE, L&W, HUBOT, Britling, Patek Filip, ROLEX, Tag Hawer, CK, GUCI, Cartier и много други.

Организатори на канала са трима българи на възраст около 40 години. Срещу единия от тях преди време е било образувано досъдебно производство за контрабанда в особено големи размери. Те отговаряли за доставката на фалшивата стока - от Китай през две митници до голям склад в столицата. Оттам работата се „поемала" от останалите членове на групата, част от които афганистанци със статут на постоянно пребиваващи в страната - тяхната роля била да разпространяват копията в магазинната мрежа в страната.

Срещу организираната престъпна група, занимаваща се с нелегалния внос и търговията с фалшивите швейцарски часовници, е образувано досъдебно производство по чл.172Б от НК за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Това е най-голямото заловено количество до момента от този вид стока. Предотвратени са около 16 милиона евро щети на правоносителите на съответните марки.