При мащабна акция на Пловдивската полиция и прокуратура е разбит канал за трафик на чужденци през България към другите страни от ЕС.

Арестувани са петима души, организатори на канала и други шестима - турски граждани, които е трябвало да бъдат прехвърлени във Франция.

Те са влезли в страната със законни туристически визи, като на място са били снабдени с фалшиви български лични карти и малко преди да бъдат прехвърлени към Франция, са заловени в Сандански.

В проследяването и разбиването на групата са участвали 40 служители на ОДП-Пловдив.

Организатор на групата е известен трафикант от Карлово.

Престъпниците са прекарвали с фалшиви документи от България през Гърция към ЕС жители на Турция, Украйна и Русия.

При акцията в Сандански освен фалшивите български паспорти са открити голямо количество чужда валута, която е трябвало да се изплати на българските трафиканти след пристигането във Франция.

От арестуваните петима души едната е жена, която по здравословни причини е освободена под гаранция от пет хиляди лева, останалите са в ареста, съобщава радио Пловдив.

Нелегалните емигранти са освободени след разпит, не са задържани и другите помощници в трафика - шофьори, които са обяснили, че са били наети да карат коли, без да знаят за какво става дума.

Ако вината на арестуваният бъде доказана, те могат да получат присъди от три до десет години затвор за организиране на престъпна група, или от пет до петнайсет години за трафик на хора.

Задържаният остават в ареста до следващия вторник, когато Пловдивският Апелативен съд ще определи окончателната им мярка за неотклонение.