При спецакция на ГДБОП е разбита организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане и разпространение на наркотици във Варна. Задържани са 7 души. Това заяви на брифинг пред журналисти окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

По думите му са били установени 12 оранжерии за отглеждане на марихуана и са иззети 1014 растения. Криминалистите са иззели 2.963 кг марихуана и 14.3 гр. Хашиш. Служителите са ГДБОП са открили и сумата от 60 000 лева и 3 хиляди евро.

Прокурор Конов посочи, че са претърсени 22 обекта на територията на град Варна и село Константиново. Той подчерта, че са разбити оранжерии, а не нарколаборатории, защото в лабораториите се произвеждат синтетични наркотици.

Седемте задържани мъже не са криминално проявени. Предстои в съда да бъдат внесени искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо всеки от тях.

Началникът на отдел "Североизточен" на ГДБОП обясни, че заподозрените са наемали необзаведени жилища в морската ни столица и са ги превръщали в оранжерии, като са ги оборудвали със специфична ел. инсталация, системи за климатизация и пречистване на въздуха, IP камери и Wi-fi контролер на климатиците.