Разбиха организирана престъпна група за трафик на мигранти към страни от Западна Европа. Задържаните са седем. Това заяви заместник окръжният прокурор на Плевен Дияна Илиева, цитирана от БТА.

От прокуратурата посочват, че в периода от януари 2015 г. до декември 2023 г. на територията на България, Гърция и Румъния е действала организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хора. Трафикантите помагали на нелегални мигранти да преминат през границата.

На 6 декември се е провела съвместна спецакция на МВР, ГДБОП и Прокуратурата. Извършени са прекъсвания и изземвания в недвижими имоти и автомобили, стопанисвани от членовете на престъпната група, както и лични обиски.

Иззети са 2700 лева, 45 000 евро, около 500 грама златни накити, документи, свързани с престъпната дейност, мобилни телефони, преносим компютър, законно притежавано оръжие - два бойни и четири ловни пистолета, както и лек автомобил.

Прокурор Дияна Илиева посочи, че престъпната група е действала а територията на Плевен и Никопол. По думите й членовете ѝ са част от международен трансграничен канал за трафик на нелегални мигранти с направление от Турция и Гърция през България и Румъния към страни от Западна Европа.

Към наказателна отговорност са привлечени седем лица на възраст между 25 и 61 години. Двама са обвинени в ръководене на организираната престъпна група. Останалите пет са с обвинения за участие в групата. Предстои да бъде внесено искане в Окръжния съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях.

Българин и сириец са в ареста, след като осигурили превоз на 24 мигранти в София

Българин и сириец са в ареста, след като осигурили превоз на 24 мигранти в София

Двамата са привлечени като обвиняеми