Окръжна прокуратура-Шумен задържа 59-годишен мъж, обвинен в участие в организирана престъпна група за фалшификации на документи. На 8 юни са задържани извършителят, мъж на 59 години с инициали В.Б, подбудителят Ю.М на 54 от Шумен, К.К - помагач на 66 години от Разград, и В.Б, съпругата на извършителя, на 40 години, също участвала в схемата. Задържаните са привлечени към наказателна отговорност за престъпление свързано с фалшифициране на документи за самоличност и свидетелства за управление на МПС по английски образец.

При извършените обиски, претърсвания на две моторни превозни средства и на шест адреса са намерени и иззети неистински български и чужди документи за самоличност - паспорти, лични карти и свидетелства за управление на МПС. На един от адресите е разкрита и работилница, използвана от групата за изготвянето им. Иззети са компютър, принтер, скенер, ламинатор и множество материали за изработване на фалшификатите.

Групата е действала от март 2020 година до юни 2023 година в България. Извършителят изготвял фалшивите документи срещу заплащане, а другите имали задачата да набират клиенти. Когато купувачите заплащали за "услугата", получавали желания документ, годен да бъде използван веднага.

Специализираната прокуратура започна разследването на случая през 2020 година, което продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Шумен. Съдът в Шумен определи задържането на извършителя за срок до 72 часа, след което следва довеждане пред съда за определяне на мярка за неотклонение. Решението на Окръжния съд в Шумен за задържане подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.

Митничари задържаха елетронни цигари за над 1 450 000 лева

Митничари задържаха елетронни цигари за над 1 450 000 лева

Общо са били открити 42 000 контрабандни електронни цигари