Престъпна схема за производство и разпространение на контрабанден тютюн е разкрита при мащабна полицейска операция. При успешната реализация, проведена съвместно от служители на шест областни дирекции в страната, са задържани 14 души, а на деветима са повдигнати обвинения.

Анализът на постъпилите данни сочи, че от момента на стартиране на престъпната схема до разбиването й са разпространени незаконно над 20 000 кг тютюн, като нанесените на държавния бюджет щети само от неплатен акциз възлизат на 3 040 000 лева. Работата по изясняване и доказване на цялостната престъпна дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура - Стара Загора.

На 13 септември e проведена специализирана полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпната дейност на лица, извършващи престъпления с акцизни стоки. Действията са реализирани от служители на ОДМВР - Стара Загора, СДВР, ОДМВР- Бургас, ОДМВР- Ловеч, ОДМВР- Русе и ОДМВР- Сливен. Операцията е резултат на проведени в продължителен период от време оперативно- издирвателни действия на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОДМВР - Стара Загора за разкриване на престъпна схема за производство, пакетиране и разпространение на тютюн без акцизен бандерол на територията на цялата страна.

В хода на операцията са извършени множество процесуално- следствени действия на териториите на шестте областни дирекции, в това число претърсвания на 13 помещения и пет МПС, осъществени са и редица разпити. 

Според данните от разследването поръчките били приемани по телефони, публикувани в онлайн обяви за продажба на тютюн, а доставката на пакетираната стока се осъществявала паралелно по два начина - на място до клиента от хора, специално ангажирани с превоза и транспортирането на тютюна, и чрез използване услугите на лицензирани куриерски фирми.

Тютюнът бил разпространяван в разфасовки по един килограм, на цена от 30 лева. В хода на работата са установени множество участници в осъществяваната престъпна дейност. Изяснено е, че те са изпълнявали различни задачи- приемане на поръчките, производство, пакетиране и превоз на тютюна. Установени са също така и работещи в спедиторски фирми, хора, от които е закупувана суровината за производство, както и клиенти.

Открити и иззети са: 1200 кг изсушен и пресован, 100 кг нарязан и 1000 кг тютюн, пакетиран в опаковки от по 1 кг, 510 къса саморъчно свити цигари, четири машини за вакуумиране, шест везни, пет машини за рязане на тютюн, система от скачени съдове, предназначена за овкусяване на тютюн с горелки и казан за вода, четири машинки за пълнене на цигари, гилзи за цигари, фолио, тиксо, заготовки за кашони, торби за вакуумиране и др.

Конфискувани са и множество фактури, товарителници, тетрадки и записки с имена, адреси, телефони, както и банкноти в различни копюри на обща стойност 28 300 лева и други веществени доказателства.

За срок до 24 часа са задържани 14 души. В качеството на обвиняеми по образувано от Районна прокуратура - Стара Загора досъдебно производство са привлечени деветима, като на петима от тях е постановена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Спрямо останалите четирима обвиняеми са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция".