В България се е установила култура на институционализирана декорация на реформи. "Имитираме, че нещо се променя чрез все по-честа промяна на закони". Това заяви Калин Калпакчиев от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет пред БНР.

Калпакчиев определи като допустим компромис разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия.

"Измененията в Закона за съдебната власт се прилагат към настоящата заварена ситуация и то не особено сполучливо, но това беше допустим компромис, който приеха дори онези, които имаха желание за съпротива", заяви Калпакчиев.

Калпакчиев отбеляза, че парламентарната квота (която бе разделена на две - бел. ред.), е замислена като средство за граждански контрол, но никога през годините не е била такава. Тя, по думите му, е била политическо средство за влияние върху съдебната власт.

Промените в конституцията не създадоха здрав механизъм, който да предпази съдебната власт от партийно-олигархично влияние, каза още съдия Калин Калпакчиев и определи като негативен момент отпадането на изискването всеки депутат, предлагащ член на ВСС от парламентарната квота да мотивира и защити номинацията си.

България все още не е утвърдена правова държава, отбеляза още Калпакчиев и допълни, че в становища на Венецианска комисия се изтъква, че мощните структури на прокуратурата в бившите социалистически страни са средство за влияние и намеса в работата на съда.

По думите му, мощната прокуратура остава и лостовете за влияние върху съда остават големи. Той онагледи това влияние, като призова да се проследи в колко ключови избора на председатели на съдилища изказването на главния прокурор е било с решаваща тежест.

Като друг пример за голямото влияние на прокуратурата Калпакчиев обясни, че по искане на главния прокурор може да се извършва отстраняване на съдия от изпълнение на неговите функции и това да бъде безсрочно.

Ясно трябва да се прокарва линията на различията между прокуратурата и съда, но не в посока на пропагандно говорене. В демократичната правова държава независимият съд е ценност, подчерта Калпакчиев.

Трябва да се изземат част от правомощията на главния прокурор. Следващата важна стъпка, след разделянето на ВСС, е реформата в прокуратурата, убеден е Калпакчиев. Той визира снемането на формалната и неформална власт при избора на главния прокурор.

"Не може той да се намесва във всеки сфери на обществения живот и това да бъде естествено за една демократична държава", допълни съдия Калпакчиев.