В хода на специализирани проверки властите са установили данъчна измама в големи размери във Велинград. Извършени са ревизии на две фирми, занимаващи се с обработка на дървесина в града.

В двата промишлено-складови обекта на едната фирма проверяващите са установили разлика от над 1 000 кубика дървесина между нанесеното по документи и реалната наличност. В рамките на проверката е изяснено, че продукцията е реализирана, но за това не са издадени необходимите финансовово-счетоводни документи. Вследствие на това са укрити данъчни задължения с големи размери.

По случая е образувано досъдебно производство. Пловдивските инспектори от НАП са запечатали единия от обектите на дружеството. Предстои щателна данъчна ревизия. Служителите на областната инспекция по труда са констатирали, че на работа са били наети непълнолетни лица, за което е образувано полицейско производство. Съставени са и актове и за установена липса на редовни трудови договори на десет работниците във фирмата.

Съвместната проверка във втората фирма, специализирана в преработката на дървесина и производството на пелети, дала почти аналогична картина, съобщи МВР. Установена е липса на близо 350 тона готова продукция, която в действителност е реализирана на пазара без документи, като по този начин за избегнати данъчни задължения в големи размери.

По случая е започнато производство и предстои пълна данъчна ревизия. Инспекторите "Държавен противопожарен контрол" при РСПБЗН-Велинград са съставили акт и предписания за констатирани нередности, свързани с пожарната безопасност на сградите и производствените процеси.

Разследващите ще проверяват и за евентуална свързаност между двете фирми.

Работата и по двата случая продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Пазарджик и Районната прокуратура във Велинград.

В специализираните проверки са участвали служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОДМВР-Пазарджик, инспектори от ТДНАП-Пловдив, от Изпълнителната агенция по горите, от Областната инспекция по труда, както и служители на РСПБЗН-Велинград. Извършени са ревизии на две фирми с дейност - обработка на дървесина във Велинград.