При операция днес със съдействието на „ПроКредитБанк" е задържан български гражданин след изтегляне на 8 600 долара от клон на банката в ж.к. „Надежда" по сметка, открита с фалшива лична карта.

От прокуратурата съобщиха, че парите са преведени от измамен гражданин на САЩ.
Пълно съдействие е оказано и от „Пиреос Евробанк".

Става дума за разкрита трансгранична организирана престъпна група, чиято дейност е свързана с кражби на самоличност и измами чрез разплащания по Интернет, източване на банкови карти чрез използване на фалшиви документи за самоличност, както и схеми за пране на пари, осъществявани чрез парични преводи и банковата система на страната.

Задържан и един от организаторите на групата с голямо количество пари - над 4 000 евро.

Групата е разкрита в резултат на съвместна разработка на Национална служба "Сигурност" в координация със Сикрет сървис - САЩ.

В момента се провеждат процесуално-следствени действия, претърсвания и обиски.
Съвместната операция продължава на територията на България и зад граница.
Има задържани лица.

Позовавайки се на румънското вътрешно министерство, Фокус съобщи, трима български граждани са задържани при специализирана акция на територията на България и Румъния, за предотвратяване на международни финансови измами чрез интернет сайтове.

Финансовите измами са били осъществявани чрез създаване на линкове, чрез които са се изтегляли номера на кредитни карти, съобщи .

Тримата са хванати в момент на теглене на различни суми. За седмица те са изтеглили повече от 100 000 долара от Уестърн юнион, Прокредит банк, Пиреос банк и Инвест банк.

По случая са задържани румънци.