Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е пресякла незаконно разпространение на стоки, обозначени с логото на търговски марки, съобщиха от МВР.

Контрабандата е разкрита при спецоперация на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и Службата за борба с организираната престъпност в Шумен, със съдействието на областната дирекция на полицията и под наблюдението на шуменската прокуратура.

Незаконната дейност била извършвана от търговски дружества в Шумен. Дружествата предлагали дрехи и аксесоари, обозначени с логото на седем търговски марки, без съгласието на правопритежателя. Незаконната търговска дейност била осъществявана по няколко канала - те зареждали търговски обекти за директна продажба, като предлагали стоката и чрез специално създадени страници в социалните мрежи. Дружествата били предприели мерки за прикриване на престъпната си дейност, но опитът им бил пресечен от полицейските служители.

Разкриха схема за онлайн измами с парфюми менте

Разкриха схема за онлайн измами с парфюми менте

Девет души са задържани

При последвалите претърсвания са иззети 34 чувала с множество дрехи, чанти и обувки, както и мобилни устройства, чрез които били администрирани страниците в социалните мрежи.

По първоначална информация незаконната дейност е извършвана в продължение на близо три години.