Криминалисти от Пазарджик разкриха нарколаборатория за производство на синтетична дрога, задържан е 48-годишен мъж.

Операцията е проведена на 9 и 10 февруари от служители на "Криминална полиция" в ОДМВР-Пазарджик, които са претърсили жилище на криминално проявения 48-годишен Й. Ж. от Пазарджик. Разкрита е минилаборатория за производство на синтетичен наркотик от вида "пико".

В помещението са намерени и иззети химически вещества, използвани за производството на дрогата, 37 кутии с таблетки на лекарствени продукти, ползвани за извличане на психоактивно вещество, везни, епруветки. Открита е и над 23 грама готова продукция, реагирала положително при наркотеста на метамфетамин. Претърсен е и автомобила на Й.Ж., от който криминалистите иззели още 120 кутии с таблетки, ползвани за направата на "пико".

Мъжът е задържан в полицейския арест и срещу него е образувано досъдебно производство. Действията по разследването и документирането на случая продължават под наблюдението на Районната прокуратура в областния град.

Също така, при проверка на полицията в Славянов на 9 февруари в дома на 26-годишен, е открито помещение, пригодено за отглеждане на марихуана в домашни условия.

Помещението било обособено на втория етаж на къщата и обзаведено с всичко необходимо - луминесцентна лампа с 6 осветителни тела, препарати за растителна защита, електронен уред за следене на температурата и атмосферното налягане и отоплителен уред за поддържане на подходяща температура.

От там криминалистите иззели 57 саксии с растения марихуана, достигнали различна височина, назначена е химическа експертиза. 26-годишният твърдял, че отглеждал наркокултурата за лични нужди.

За случая е уведомен дежурен прокурор в Районна прокуратура - Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление, а работата по него продължава от разследващ полицай, под наблюдението на прокуратурата.