Нелегален цех за преработка на месо e разкрит при проверка на инспектори от ДВСК със съдействието на криминалисти от ОДМВР - Кюстендил, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.
Предприятието продължавало да работи, въпреки че още през 2006 г. на собственика е издадено разпореждане за спиране на цялата дейност.
Нелегалният цех за преработка на месо е разкрит в гр. Рила.
По време на внезапната проверка в цеха инспекторите намерили оборудване за преработка на месо, опаковки, етикети на фирмата, добавки и подправки за месни продукти. Колбасите се произвеждали нощно време, обясни вътрешният министър.
В хладилна камера се съхранявали около 60 кг. сурово месо, предназначено за преработка и около 20 кг. приготвена в предприятието кайма. Месото и каймата нямат документи за произход.
Министър Найденов предупреждава потребителите да купуват месни продукти с ясно обозначен производител, съставки, срок на годност и дали са контролирани от ДВСК.
В търговската мрежа на град Рила не са открити продукти с етикети на предприятието.
Въпреки обяснението на собственика, че оборудването е старо, а месните продукти са за собствена консумация, той е санкциониран, тъй като няма право да извършва никаква преработвателна дейност в обекта.
Откритите суровина и преработен продукт са поставени под възбрана и ще бъдат изпратени за унищожаване в екарисаж.
На собственика на фирмата е съставен акт за административно нарушение за извършване на дейност без регистрация по Закона за храните, като санкцията може да достигне до 6 000 лв. Заради същото нарушение той е санкциониран от ветеринарните инспектори и през април тази година.
За случая е уведомена прокуратурата, ще й бъде предоставена информацията и за последната проверка.
Акцията по разкриване на нелегални цехове за преработка на месни продукти ще продължава, обеща министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
Целта е максимално да бъдат защитени потребителите и да има условия за безопасност на храните, добави той.
Незаконните цехове създават предпоставка да не знаем какво консумираме. Те работят в сивата икономика и няма ясен и проследяем произход на продукцията, с което се застрашава здравето на хората, каза Найденов.
По думите на министъра освен това нелегалните цехове не плащат данъци и създават нелоялна конкуренция на коректните фирми.
Министър Найденов предупреждава потребителите да купуват месни продукти с ясно обозначен производител, съставки, срок на годност и дали са контролирани от ДВСК.
pusi
на 07.09.2009 в 05:09:16 #14Повечето от Българският народ е много наивен,гледат някоя реклама и веднага кълвът като шарани.Кремвриши само от месо не могат да се направят,и това е пълна измама.Всички колбаси ги произвеждат от Изрезки-от свински глави,от братни и трупни изрезки.
Bat_Rambo
на 07.09.2009 в 00:23:46 #13А какво искаха да кажат с рекламата - СА4И - Кремвиршите от МЕСО
pusi
на 07.09.2009 в 00:23:37 #12Колко нелегални цехове има,едва ли могат да си представят.До миналата година работих в този бранш, и само в София знам 3 цеха за разфасоване на месо и колбаси-нелегални. Да имало етикет на производителя-това е пълен ташак,хората го правят във тарелки и му слагат етикет,но разбира се че тази фирма не съществува.
ЙОДА
на 06.09.2009 в 22:53:19 #11Coolбаси Такива неща НЕ ям!
keke25
на 06.09.2009 в 22:47:59 #10Хахаха с 60 кила месо в хладилника.Тия на малоумен ли ме правят бе?Кво са разбили?На майките си ...Не ,че такива гтрябва да минават метър,ама да не ми изкачат с постановката,че борим мафията.Искам големите риби иначе ще си поискам гласа обратно.С мишкарски истории ще ми хвърлят прах в очите.Тарикати на дребно.Ама то е ясно..щом големите си седят и не бягат от България,значи знаят нещо...за тва са спокойни.
PlayBoy
на 06.09.2009 в 20:26:19 #9Рила е близо до Кочериново......скоро бях там
pantafil
на 06.09.2009 в 20:25:24 #8Ааа не! Гъзило,за секса не съм съгласен.Виж салами не ям и не са ми проблем. Месо само прясно и по-на рядко
Abaris
на 06.09.2009 в 20:24:26 #7"Незаконните цехове създават предпоставка да не знаем какво консумираме." А де не би законните цехове да създават предпоставка, да знаем, какво консумираме? За определени продукти, които са напълно законни, знам от хора, работещи в РИОКОЗ, че не стават за ядене. Примери: кисело мляко "Верея", кисело мляко "Активия" (не че останалите стават за нещо, ама за тези двете марки съм СИГУРЕН, че вътре няма мляко), луканка "Карловска" (въпреки надутата и цена), всички марки кренвирши. И кво като го знам? Какъв ми е изборът? Бих плащал повече пари за храна, ако имах някаква сигурност, че ям качествени продукти. Ама не става - без значение, дали пазарувам в Пикадили, Кауфланд или Карфур - производителите са едни и същи = качеството на предлаганите стоки е еднакво ниско. Само цените са различни. Баси държавата.
Gozilla
на 06.09.2009 в 19:54:44 #6В разни ХЕИта....МЕИта..ДВСКта не се върши абсолютно никаква работа...мисли се само за банкети ,секс,какво да се завлече и нищо друго!Дасега за толкова години този склад да бяха го затворили отдавна!
dragko
на 06.09.2009 в 18:55:40 #5В затвора бе,майка им да еба!!!
dragko
на 06.09.2009 в 18:54:21 #4Купувам само чисто месо.Котката ми не яде кренвирши и салами/от по-евтините/.Картофи яде-кренвирши - не!!!Питам я,а тя ми вика:"Не ям себеподобни"!
CMbpT2
на 06.09.2009 в 18:35:56 #3Дано кучетата и котките в тия наденици на снимката намерят покой на оня свят,и да не се овампирят,за да търсят възмездие от собствениците на тоя склад.
Nevermind
на 06.09.2009 в 18:24:49 #2To сигурно кренвиршите Сачи, Леки и т.н. са много по-читави Ама като има комисионна,,,
Минувач
на 06.09.2009 в 17:01:42 #1Проблемът е, че нелегалните цехове не плащат данъци. Какво се влага в колбасите е тайна и за ДАНС.