Emaxpress, архив news.bg
Убийство и въоръжен грабеж са разкрили полицаи от областната дирекция в Габрово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Въоръженият грабеж е извършен вечерта към 21 часа на 25 януари. Минути след това 70-годишен мъж от с. Пейна съобщил, че двама маскирани влезли в дома му през незаключената врата и със сила и под заплахата на нож и газов пистолет му отнели 100 лв.

После грабителите побягнали в неизвестна посока.

Два часа по-късно - в 23 часа е получен сигнал, че към 22.30 часа в двора на къща в с. Буря е намерен починал 68-годишният собственик на дома, който живеел сам.
Мъжът бил с рана в главата.

Разследващите предположили, че извършителите вероятно са целели да откраднат от жилището пари или други ценни вещи, но липси не били установени.

В работата по разкриването на двете тежки престъпления се включили полицейски служители от Дряново, Севлиево, криминалисти от областната дирекция и от районното управление в Габрово, под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура-Габрово.

Още на следващия ден - на 26-ти януари, самоличността на извършителите е установена - Х. Н. на 21г. и Р. Р. на 29г. - и двамата от Габрово.

21-годишният е задържан два дена по-късно в дома му, а издирването на Р.Р. продължило до 29 януари, когато към 23 часа е заловен след неколкочасово преследване в гориста местност край Габрово.

29-годишният е издирван от около година във връзка с влезли в сила две присъди за кражби (на Районен съд - Дряново и на Районен съд - Казанлък).