Полицията в Габрово разкри убийството на мъж, безследно изчезнал преди година, информират от пресцентъра на РДВР-Гарбово.

Работата по разкриването на убийството беше представена днес на съвместна пресконференция от директорът на ОДП-Габрово комисар Николай Митев и заместник-окръжният прокурор Милчо Генжов.

30-годишният Иван Атанасов от Габрово е обявявен за общодържавно издирване на 13 май 2007 г. Мъжът е в неизвестност от 10.00 часа на 9 май 2007 г.

В хода на работата за връзка с изчезването на Иван е заподозрян 30-годишен мъж от Габрово. Заподозреният е обявен за общодържавно издирване и на 8 април 2008 г., около 20.00 часа.

След получена оперативна информация, че пътува към Монтана, е задържан от служители на ОДП-Монтана при пристигането му с автобус в града.

При проведените разпити, мъжът е направил пълни самопризнания, като посочил мястото на извършване на убийството и където е заровено тялото.

Според направените самопризнания, на 9 май 2007 г., около 10.00 ч., убиецът качил в автомобила си Иван Атансаов и двамата се отправили в посока с. Дебел дял.

По време на пътуването, двамата се скарали заради неуредени финансови взаимоотношения, тъй като убиецът дължал 1300 лв. на убития.

При скандала убиецът нанесъл няколко удара в областта на главата на жертвата с метален лост (щанга) и скрил трупа в близката гориста местност. По-късно вечерта се върнал на мястото, за да зарови тялото на убития.

Уличеният в убийството е работел в Габрово като шофьор и не е бил криминално проявен. Убитият е бил охранител във фирма, също без криминални прояви, посочиха от полицията.

На 9 април следователите от ОДП-Габрово, под ръководството на зам.-окръжния прокурор, извършват оглед на местопроизшествието, при който трупът и личните вещи на Асенов са намерени.

Тялото е откарано за аутопсия в МБАЛ-Габрово.

Убиецът е задържан за 72 часа.

Зам.-окръжният прокурор заяви, че ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража".

В работата по разкриване на убийството са оказали съдействие служители от отдел "Издирване" на ГДППОРП и служители от Института по психология на МВР.