Разкрито е показното убийство на 25-годишния наркодилър Робърт Величков в Перник, който беше застрелян през нощта на 14 срещу 15 ноември.съобщиха от МВР.

Извършителят е 31-годишен мъж, който е обявен за общодържавно издирване, предстои да бъде издадена и европейска заповед за арест.

Главният секретар на МВР - главен комисар Младен Маринов, и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова огласиха подробности по случая.

На базата на събраните доказателства категорично е изяснена самоличността на човека, застрелял Величков.

"Считаме убийството за разкрито и се надяваме максимално бързо извършителят да бъде установен и предаден на българските власти." - посочи Арнаудова.

Прокуратурата ще издаде европейска заповед за арест, тъй като в деня след престъплението той е напуснал пределите на страната.

"Деянието е квалифицирано от Окръжната прокуратура в Перник като убийство, извършено по хулигански подбуди." - уточни още Арнаудова, като добави, че прокуратурата разполага с разпити на трима свидетели и очевидци, разпитани пред съдия от Пернишкия окръжен съд.

Показен разстрел на наркодилър в Перник тази нощ

Показен разстрел на наркодилър в Перник тази нощ

Убит е 25-годишен мъж

"Отлична работа на органите на МВР. При първоначалното подаване на сигнала нямаше данни за извършител. Два дни по-късно той е известен и разполагаме със сигурни доказателства за това." - подчерта говорителката на главния прокурор.

Тя уточни, че по досъдебното производство са назначени множество експертизи: съдебно-медицинска, балистична, трасологична, както и ДНК експертиза за иззетите от местопрестъплението следи.

Главният секретар на МВР Младен Маринов поясни, че при първоначалните действия са били издигнати три работни версии, две от които са отпаднали категорично в хода на разследването.
Назначената балистична експертиза ще изясни вида на пистолета, с който е извършено престъплението.

Оръжието не е законно притежавано.

"След денонощна работа и в пълен синхрон с прокуратурата и съда в Перник е разкрит извършителят и изяснени мотивите за престъплението, в разследването на което се включиха и криминалисти от ГД "Национална полиция", заяви главен комисар Маринов.

Той отправи апел към хората, които разполагат с информация за местонахождението на издирвания мъж, да сигнализират в полицията, при гарантирана анонимност.

Извършителят е 31-годишен, родом от Плевен. Живеел е в Перник без официална регистрация, не е имал и криминални регистрации.

От събраните данни е изяснено, че в деня преди убийството е посетил казино, където е загубил около 2000 лева. Предполага се, че това може да е сред причините за агресивността му. Изяснено е също, че извършителят се е разминал на улицата с жертвата и неговия спътник, при което са си разменили обидни реплики. Около 10 минути по-късно е отишъл до дома си, взел е пистолет и се е върнал, за да застреля 25-годишния мъж.

Снимка 324521

Източник: пресцентър МВР