Разминахме се минимално. Нещата можеха да се развият в съвсем друга посока. Това беше коментарът на професор Стефан Воденичаров, председател на сдружението Българска отбранителна индустрия в интервю за БНР.

Воденичаров поясни, че при съхраняваното количество взривове и взривни материали във военните поделения в Челопечене е можело да се случи изключително по-тежък инцидент.

Това е неговата експертна оценка, въпреки че той няколко пъти подчерта, че утилизацията на боеприпаси е рутинно действие, което се извършва периодично и от години.

Това са нормални процедури и при работа с експлозиви и взривни материали винаги има по-висока степен на риск, обясни Воденичаров, като припомни, че наскоро в Тирана, Албания, при подобни условия е имало инцидент и то с човешки жертви.

По мнението на Стефан Воденичаров експлозията не е предизвикана от неспазване на мерките за безопасност, тъй като във военното поделение в Челопечене имат изключително много опит и принципно условията се спазват.

В момента предстои разследване и изясняване на обстоятелствата. Това е форсмажорно обстоятелство", посочи Стефан Воденичаров.

Той допълни, че в последните няколко години наистина е имало административно забавяне на унищожаването на излишните за българската армия боеприпаси.

„Това обаче е държавна политика и индустрията няма нищо общо с това", отказа да коментира дейността на военното министерство Воденичаров.