Лидерът на "Да, България" и Христо Иванов е извикан на разпит в СДВР днес, стана ясно от негово включване в социалната мрежа Фесбук.

След разпита Христо Иванов потвърди, че разпитът е бил по образувано досъдебно производство за петно, което се забелязва на фасадата на Съдебната палата. Той е предоставил записа от видеото и съдейства на разследването.

В пряко включване във фейсбук след разпита Христо Иванов попита обаче кога някой ще се самосезира за голямото петно върху съдебната система и големите нарушения. Няма информация на този етап дали прокуратурата се е самосезирала по някои от сигналите, подадени от ДБ и лично от Христо Иванов. Затова и той продължава да търси "един прокурор", който да упражни конституционното право да разследва главния прокурор.

По-рано в Пловдив Христо Иванов заяви, че в служебно правителство не могат да участват политически формации, които ще участват на изборите.

Червена боя и счупени стъкла - следите от протеста

Червена боя и счупени стъкла - следите от протеста

Напрежението беше около бившия Партиен дом

По-рано в Пловдив Христо Иванов заяви, че в служебно правителство не могат да участват политически формации, които ще участват на изборите, защото служебното правителство трябва да е политически неутрално и да може да гарантира неутралност на провежданите избори.

"Позволете ми да коментирам и това, което президентът направи - това е разочароващо", каза Иванов по повод коментара на президента Румен Радев за кабинета "Борисов -3" на проведения Стратегически съвет в резиденция Бояна. Радев заяви, че премиерът не е излязал от илюзорния си свят.

"Очакваме от президента и от другите политически играчи да заявят ясна позиция по тази тема (съдебната власт - б.р.). Борисов го е страх да заяви позиция по тази тема, президентът обяви, че прави сайт, това разбрах от този съвет. Искаме ясно определение по темата с върховенството на закона в България и използването на прокуратурата като бухалка. Моята препоръка е реформа на прокуратурата", каза Иванов.

Според него президентът трябва да упражни конституционната си инициатива, да инициира дълбока реформа в прокуратурата, да принуди всички останали политически сили да се определят в конкретни предложения, българският политически живот да се структурира, да няма мълчащи фигури, призова политикът.

Важно е президентът да поеме ясни ангажименти какво ще прави и какво не един евентуален негов служебен кабинет. Всякакви притеснения, свързани с външополитически ходове трябва да бъдат изключени и той да заяви, че фокусът ще бъде само за провеждане на честни избори, заяви Христо Иванов.