Приветствам решението на Съвета да не се поддава на изкушението и да представя готови за следване рецепти за бъдещето, да заложи на коренно различен подход, системност и последователност.

Това заяви президентът Румен Радев по време на представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от стратегическия съвет към държавния глава.

За оставка на кабинета септември месец разсъждава Дончев

За оставка на кабинета септември месец разсъждава Дончев

"И 10 човека да са на площада, не можем да пренебрегнем гнева им"

"Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица. Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че в последните три години България била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата", категоричен бе държавният глава.

С обявяването на Стратегическия съвет подчертах, че той е призван да разработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и пълния застой обхванал страна, напомни Радев.

Румен Христов: Наблюдаваме битка за служебен кабинет

Румен Христов: Наблюдаваме битка за служебен кабинет

Младите хора протестират искрено, но ще останат излъгани

"Резултатите от работата на съвета съвпадат с историческия в страната момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата, когато открито и без страх извличат истината за превзетата държава, за лъжите, арогантността и грабежа на управлението, когато демонстрират своята решимост да си върнат държавата от мафията и когато единно заявяват своите желания да живеят в нормална демократична европейска държава", изтъкна президентът.

Призивите за оставки и честни избори с машинно дистанционно гласуване са факт, но българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, за да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза, подчерта Румен Радев.

Настимир Ананиев: България се управлява с "Мълчанието на агнетата"

Настимир Ананиев: България се управлява с "Мълчанието на агнетата"

Борисов бил с оставка в джоба, смята бившият депутат

Пред нас е примерът на авторитарното управление от последните десетилетия, на резултатите на промяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки, каза Радев.

По думите му тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато много от хората се учили да говорят свободно и да провеждат честни избори.

За това и националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа - анализ на състоянието на страната, идентифициране на причините за това състояние, формулиране на стратегически приложения и условията за тяхната реализация. Стремежът е да бъдат обхванати повече българи у нас и в чужбина, да има гражданска инициатива, дързост, контрол и отговорност, защото наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко, предупреди Радев.

Днес стратегическия съвет ще представи първия етап на анализ на ситуацията в страната и защо е необходимо да имаме ясна картина на състоянието на държавата. Това е задължителното условие да разберем причините защо стигнахме до тук, да ги осъзнаем в дълбочина и едва тогава да градим стратегия и планове за бъдещето, каза още държавният глава.

По-късно от Администрацията на президента обясниха, че Стратегическият съвет към държавния глава /СТРАТЕС/ е посветил първият етап от проекта си на оценката за реалното състояние на страната.

Обществени дискусии под егидата на СТРАТЕС ще се провеждат до окончателното изработване на Национален стратегически документ на България и това ще отличава този стратегически документ от всички предишни, според председателя на Стратегическия съвет проф. Александър Маринов.

Националната програма за развитие България 2020 не е постигнала целите и приоритетите си. Дори там, където има положителни тенденции, като икономически ръст и нарастване на износа, те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а изострят неравенствата и задълбочават демографската катастрофа, каза проф. Александър Маринов, председател на Съвета.

Стратегическият съвет към държавния глава в партньорство с гражданската инициатива "Ние, е-народът" открива от днес и обществения дебат за приемането на Национален стратегически документ. Дебатът ще се води на профилите на инициативата в социалните мрежи Facebook и LinkedIn. https://www.facebook.com/nieenarod/

Според проф. Александър Маринов, проблемът не е в търсенето на решения в отделни области, тъй като досега у нас са били представени 200 различни стратегии за развитие. Той изтъкна необходимостта от цялостен подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.