С разпит на свидетели продължи делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той е подсъдим по делото "Суджукгейт".

Припомняме, на 11 януари Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за изнудване. Тогава той беше призован за предявяване на прецизното обвинение, но не се яви поради здравословни причини. Делото тръгна по същество на 27 февруари 2019 г.

Бившият депутат е подсъдим за това, че в периода от януари 2012 г. до януари 2013 г. в Добрич при условията на продължавано престъпление принудил чрез заплахи търговеца Антон Проданов да му предостави общо 4 тона суджук, 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма. С това Мартинов причинил на Проданов значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева.

Тръгна делото "Суджукгейт" срещу Живко Мартинов

Тръгна делото "Суджукгейт" срещу Живко Мартинов

Той е обвинен за изнудване на бизнесмен за 4 тона суджук

За подобно престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация до една втора от имуществото на извършителя.

Припомняме, през 2012-2013 г. подсъдимият Мартинов бил Общински представител на политическа партия ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града. През януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти.

Мартинов директно поискал от него да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско. Изрично заявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър председателя Бойко Борисов и на други "високи хора" от ГЕРБ.

Адвокатът по Суджукгейт се надява прокуратурата да прояви разум

Адвокатът по Суджукгейт се надява прокуратурата да прояви разум

Делото ще се развива "дума срещу дума"