Пловдивската окръжна прокуратура разследва двама от с. Катуница за държане на предмети, имащи белезите на археологически обекти, за лихварство и съхраняване на наркотични вещества с цел разпространение, съобщиха от прокуратурата.

На 13 октомври в село Катуница е имало операция на криминалисти и икономически полицаи от Асеновград и Пловдив. След акцията са започнали разследвания

По време на акцията полицаите с иззели от дома на 59-годишен мъж от с. Катуница 6 броя метални монети, както и множество овални предмети от сив метал, наподобяващи монети; 1 пръстен; 2 бр. икони от сив метал, една икона - дърворезба , 5 бр. икони от дърво и 2 бр. хоругви; метален предмет с бронзов цвят, с яйцевидна форма, с религиозно съдържание; 1 бр. чаша от сив метал, 1 бр. купа от сив метал със старинен вид, 1 бр. лампа от керамика в старинен вид, 1 бр. статуя на дете с постамент от жълт метал; парична сума от 30 000 лв., 2370 евро и 402 щатски долара; лаптоп; документи за регистрация на моторни-превозни средства и ключове за автомобили; черно-бяла надуваема лодка, марка "Aquaparx", и др.

В стопанска постройка в двора на къщата, ползвана от 59-годишния мъж, са били иззети зелена тревиста маса със специфичен мирис на марихуана и електронна везна.

Мъжът е арестуван за срок от 24 часа, срещу него се води разследване за извършване на банкови сделки без разрешение, от които са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи /лихварство/.

Предстоят разпити на свидетели, изготвяне на заключенията на археологическата и химическата експертизи и преценка за повдигане на обвинения.

Второто разследване е срещу 37-годишен мъж от Катуница, в чиито дом са открити и иззети 16 метални предмета с налични релефи по тях, 441 монети, четири халки и др., всички с патинирани повърхности. Днес 37-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 278, ал.6 от НК - за предлагане на културна ценност, която не е регистрирана. Тя се отнема в полза на държавата.