От Върховната касационна прокуратура възложиха на полицията да провери сигнал за измама с фалшифицирани произведения на изкуството, съобщиха от прокуратурата. Срокът на проверката е едномесечен. Прокуратурата иска полицията да направи проверката, защото има данни за престъпление против собствеността /измама/.

Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството. Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник. Творбите бяха изложени в столичната галерия "Структура", но след откриването на експозицията е установено, че са фалшификати. 

Пробутаха фалшификати на галерия, тя се жалва на прокуратурата

Пробутаха фалшификати на галерия, тя се жалва на прокуратурата

Измамници са продали корици на "Камасутра", обявявайки ги за еротична рисунка на Сирак Скитник

В началото на 2019 г. с промените в Наказателния кодекс са инкриминирани действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти. Инкриминират се и действията на участниците, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични.

Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството.

От прокуратурата се надяват полицията да установи кои са фалшификаторите. Очаква се да бъдат снети обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията. Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.