Боклукджийско кошче с празни опаковки от лекарства оставиха пред приемната на Министерския съвет хронично болни българи от астма и епилепсия.

От астма в България страдат около 500 000 души, а от епилепсия - 80 000, включително и деца.

Засегнатите протестират срещу новия реимбурсен списък на Здравната каса.

В списъка са подменени медикаментите, с които хронично болните са свикнали и са им необходими. Нито един медикамент за астматици вече не е 100% реимбурсиран, обяви координаторката на Асоциацията на астматиците Емилия Тодорова.

Според нея промените в списъка налагат смяна на терапията, което е много рисковано.

Хронично болният може да си смени терапията само по лекарско предписание, а не по нареждане на здравната каса, категорична бе тя.

Хронично болната от епилепсия Мария Михайлова заяви, че е преживяла такава смяна на терапията и това за нея е било истинска криза.

Тя обвини социалния министър Емилия Масларова, че е решила да унищожи пенсионерите и инвалидите.

Лекарствата не се сменят като мъже!" оплака се Михайлова.
Тъй като касата вече не поемала лекарството, което добре й влияело, жената поясни, че сега ще е принудена да замине за Полша, откъдето да си го купува.

Според нея с влизането на България в ЕС възрастните и особено инвалидите ги чака глад и смърт. По думите на Михайлова най-ниската пенсия в ЕС е 500 евро, а тук ще е 50 - 60 евро.

Според нея е крайно безперспективна и социалната политика спрямо младите.
„Ако получавате заплати от 100 евро, смеете ли да раждате и как ще си отглеждате децата" добави тя.

При пълненето на кошчето с празни опаковки от лекарства се включи и майка на бебе, болно от епилепсия.
Тя изхвърли опаковките на лекарството, което доставят от чужбина и сподели, че скоро, когато излезе от майчинство и й спрат помощите, няма да има с какво да купува медикамента за детето си.

Майката сподели, че получава 168 лева майчински, от които 134 лева месечно дава само за лекарствата за бебето и няма пари за необходимата рехабилитация, нито за ходене на логопед, нито за специални диетични храни, нито за специални протези за ръчичките и крачетата, а лекарите препоръчват и специални обувки и специални столчета.

Преди ползваният от нея за бебето й медикамент - Trineptal е бил безплатен, но сега НЗОК поема само 27 лева от стойността му, а за да се снабди болният или родителят на болния с него, той трябва да плати 62 лева 35 стотинки.

Лошото е, че с порастването на детето се увеличава дозата на лекарството и съответно разходът за родителите става по-голям, а болестта е такава, че се налага родителят да бъде постоянно до детето, т.е той е безработен.

Според майката е необходимо във всяко неврологично отделение да има психолог, който да оказва помощ на семействата с деца, болни от епилепсия. В повечето такива случаи бащите изоставяли съпругите си с болните деца.

Майката призна и че се възхищава на социалните система в другите страни и че няма да спре да се бори за детето си и да ходи по митинги. Тя добави и че в България системата е такава, че ако детето е инвалид и родителят му става инвалид.

Днес в Шумен повече от 200 болни са протестирали по същия начин и са оставили кошче, пълно с празни опаковки на лекарства пред районната здравноосигурителна каса, а следващата седмица се очаква подобен протест във Варна, обяви Веска Събева, председател на фондация „Родители на деца с епилепсия".