В Благоевградската прокуратура внесоха обвинителен акт срещу мъж, влачил по земята лесничей, съобщиха от прокуратурата. Б. Иванов от Разлог е обвинен, че е попречил на служебно лице да изпълни своите задължения и е упражнил физически натиск върху него.

Предстои да започне съдебен процес срещу Иванов, който преди извършването на престъплението 17 пъти бил санкциониран за нарушения на Закона за горите.

На 05 април 2016 г., около 17:30 ч., служителите на Регионална дирекция по горите - Благоевград - Г. Гогушев и С. Попов, извършвали обход и проверка по опазването на горския фонд на територията на областта. Те първоначално били със служебен автомобил до местността "Предел", а после продължили пеша към "Мандрата".

На отбивка, която влиза в гората, видели паркиран автомобил "Волво" с чешка регистрация. След около километър чули звука на моторен трион и не след дълго забелязали двама мъже, които режели дърва.

След като се легитимирали, двамата лесничеи поискали от секачите личните им документи и документи за сечта, но мъжете нямали документи. Горските служители взели моторния трион от извършителите и се обадили в РУ-Разлог за да установят самоличността на нарушителите - Т. Бангеев и А. Найденов.

Единият от нарушителите се обадил на обвиняемия Б. Иванов по телефона и го уведомил, че служителите на РДГ са взели електрическия трион и му казал да дойде.

Около 19:30 ч., до паркираната кола на нарушителите, пристигнал друг лек автомобил марка "Мицубиши Паджеро" с английски регистрационен номер, от който слязъл обвиняемият Иванов и веднага се насочил към Гогушев. Хванал триона и започнал да го дърпа, като казал на Найденов да извади брадвата от колата.

Горският служител Попов, преценил ситуацията и произвел предупредителен изстрел във въздуха със служебно оръжие. Въпреки това Иванов продължавал да дърпа триона, влачейки Гогушев по земята. В един момент Иванов успял да издърпа триона, след което заедно с Найденов и Бангеев се качили в автомобилите си и избягали.

От извършената съдебно-медицинска експертиза се установява, че вследствие на падането и влаченето по земята на Гогушев били причинени охлузвания по лицето и кръвонасядане на дясното бедро.

Освен причинена болка и страдания на горския служител, обвиняемият Иванов попречил на орган на властта да изпълни задълженията си по изземване на средства, послужили за извършване на нарушение по закона и съставяне на акт за административно нарушение.