Във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита, министърът на околната среда и водите Емил Димитров, заедно със зам. главен прокурор Десислава Пиронева проверяват на място два обекта, за които има сигнали за загробени пестициди.

Единият обект се намира в близост до гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на територията на бивше летище, а другият - в село Радомирци, община Червен бряг, област Ловеч.

ВАП възложи на МОСВ и БАБХ да проверят съхранението на пестициди

ВАП възложи на МОСВ и БАБХ да проверят съхранението на пестициди

Получени са сигнали за препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност

Това са първите два обекта от поредицата проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.