От 2017 година ни очаква революция в лечението на хепатита. На пресконференция в БТА по повод старта на тазгодишната европейска информационна кампания за борба с хепатита специалисти разкриха, че вече има подготвени медикаменти, които само за три месеца ще унищожават напълно вирусните инфекции на всички видове хепатит.

Стана ясно, че лекарствата в момента са в експериментална фаза, но се очаква до няколко години да бъдат масово разпространени в световен мащаб. Лечебният курс ще се състои само от няколко вида таблетки, които ще се приемат през устата.

За пръв път в историята ще бъде възможно да се излекува напълно пациент с тежка форма на хепатит С, очакват докторите.

Те отбелязаха, че този нов метод е открит навреме, тъй като се очаква в близките 10 години стойността на лечението от хепатит за цяла Европа да нарасне до пет пъти.

Като лично постижение в рамките на страната те определиха план-програмата за превенция, лечение и контрол на хепатита, която се очаква скоро да бъде приета от Министерския съвет.
Ако тя стане реалност, то ние ще бъдем третата страна в Европа след Франция и Шотландия, която е предприела такива ясни и успешни държавни мерки. Това е особено важно за България поради факта, че около 500 000 българи са инфектирани с хепатит В и С, обяви проф. Красимир Антонов, началник отделение в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Той допълни, че у нас няма тенденция към намаляване на това число, а даже се отчита устойчиво нарастване при заболелите с хепатит С.

Стана ясно, че голяма част от пациентите са били подложени на операции с кръвопреливане преди 1992 г., когато кръвта още не е била подлагана на изследвания за хепатит С.

По повод 28 юли, когато се отбелязва Световният н за борба с хепатита, у нас ще стартира не само информационна кампания, но и редица от безплатни изследвания за хепатит В и С, както и безплатни консултации за всички желаещи в следните дни и региони:

  • Благоевград - 31.05
  • София - 08-09.05
  • Кърджали - 14.06
  • Стара Загора - 28.06
  • Пловдив - 26.07
  • Бургас - 27.07
  • Варна - 28.07