Не са засегнати пясъчни дюни на плаж "Смокиня". Това е заключението на екоинспекцията в Бургас след извършената проверка, съобщава bTV.

Припомняме, проверката започна по сигнал за разорани дюни на плаж Каваците в община Созопол, след като снимки и видеоклипове показаха заравняване с трактор на плажа. Местните хора се опасяват, че са засегнати дюните, които са в непосредствена близост до плажа.

Не закъсня и реакцията на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която разпореди проверка на морския плаж. Окръжната прокуратура също разпореди проверка по случая.

Няма унищожени дюни на Каваците, уверява концесионерът

Няма унищожени дюни на Каваците, уверява концесионерът

Оторизирана фирма по кадастър е поставила колчета на дюните

В становището на РИОСВ се посочва, че е установено, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти. Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS е бил констатирано, че няма засегнати пясъчни дюни.

Концесионерът също увери, че не е нарушил дюните, а е премахнал заведения, вкопани в пясъка до тях.

От екоинспекцията посочват, че новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на плажа не е внесена за съгласувана с институцията. Дадено е предписание на концесионера на плажа да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на обектите и съоръжения с РИОСВ.

И прокуратура в Бургас се самосезира по случая с разораването на „Смокиня"

И прокуратура в Бургас се самосезира по случая с разораването на „Смокиня"

Проверката ще бъде извършена от служители на МВР