Украинец е задържан за убийство и заливане с киселина на украинка в Херсон. Инцидентът е станал през 2018 г. Убиецът е издирван с червена бюлетин на Интерпол. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Колева.

Още от януари украинска делегация от прокурори и след съгласуване с обвинител номер едно Иван Гешев е координирала акцията. Убиецът е установен чрез пръстови отпечатъци.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев поясни, че украинецът е задържан за 72 часа. Ще се иска постоянен арест. Той е със забрана да напуска пределите на България.

Директорът на ГДНП Христо Терзийски подчерта, че украинецът е влязъл като пешеходец през ГКПП "Дуранкулак" още през 2018 г. Той е издирван на територията на Варна и Бургас.

Украинецът бил хладнокръвен и притежавал умения да използва оръжия. Полицията е очаквала той да стреля, но по време на акцията е заловен само чрез помощни средства.

Съпругата му също е пребивала на наша територия от август 2018 г. Украинецът е бил с променена външност, за да се различава от снимката в Интерпол и да не бъде разпознат. У нас се е издържал благодарение на добрите си финансови възможности още от Украйна.

Акцията се провела на 24 януари след 21.00 часа. Срещата между Гешев и украинските прокурори е била ден по-рано, за да се уточни залавянето. Няма данни у нас той да е извършвал престъпления.