Кражбите намаляват с около 19% за първото шестмесечие на 2019 г. в сравнение с първите шест месеца на 2018 г. Това увери комисар Димитър Кошов от Главна дирекция "Национална полиция" пред Нова телевизия.

По думите му намаляването на кражбите по домовете през лятото се дължало на добрата работа на служителите на МВР, както и на успешните операции, при които са задържани крадците. Гражданите сигнализирали повече в сравнение с миналата година, отчете комисар Кошов.

Той посочи, че разкриваемостта на такива престъпления била около 27 процента. Крадците търсят вещите, които са ценни - парични ценности и скъпи вещи. Някои от тях действат единично, а други имат човек, който следи за полицията и за защитни механизми, поясни Кошов.

Той подчерта, че нямало организирани престъпни групи и банди. През месеците май, юни, юли и август крадците проникват през балконски прозорци, а през другата част на годината се извършват посегателства чрез отключване и разбиване на отключващите механизми, изтъкна Кошов.

Той призова хората да използват по-добри механизми за контрол на домовете си, както и да се пазят от джебчиите по морето.