Имаме изградена система за трансплантации, системата на финансиране е добра, има електронен регистър на потенциални донори, но резултатите не са добри.

Това е становището на директора на Агенцията по трансплантации Мариана Симеонова.

Според нея трябва да се подобри организацията на работата. Мрежата от координатори ще се обсъжда отново, ако трябва ще се увеличи броят им, ще има и координатор, който всеки ден да проследява в интензивните отделения и да докладва за потенциални донори, каза Симеонова.

Според нея е невъзможно да се спекулира и да се обявяват без основания пациенти за изпаднали в мозъчна смърт. Има медицински процедури, които са световна практика за установяване на това състояние. Освен това се произнася комисия от четири човека и на пациента се правят изследвания, които се записват и файлът се оставя на донора, за да могат във всеки момент да се проверят, посочи още Симеонова.

Тя каза, че според нея при нас трябва да бъдат включени всички възможни изследвания за установяване на мозъчна смърт. „Добре е у нас да има повече контрол на този етап", категорична е тя.

Мариана Симеонова потвърди, че в България много често роднините на изпаднали в мозъчна смърт хора отказват донорство. Тя посочи, че само през февруари тази година има четири такива отказа.

Заместник-министърът на здравеопазването Минчо Вичев съобщи, че в Република Хърватия резултатите от донорство и трансплантация са на огромна висота. Там има 130 донора годишно, а в България за миналата година има само два, посочи той.

Симеонова и Вичев са домакини на делегация, включваща президента на Международната трансплантационна общност и министъра на здравеопазването на Република Хърватска.
Гостите са на обиколка из региона, за да идентифицират съществуващите пречки в процеса на донорство и трансплантация и за оценка на специфичните нужди.

Те вече са се запознали със ситуацията в България и казаха, че са впечатлени, че България разполага с много добри специалисти, че има изградена система и политическа подкрепа, но според тях липсва достатъчно информираност.