Репортер на PRO.BG беше задържан от близки на самопровъзгласилия се за цар на циганите Кирил Рашков, известен като Цар Киро, съобщи bTV.

Инцидентът е станал, докато журналистът е снимал материал за имотите на Цар Киро в землището на пловдивското село Катуница.

На тръгване за репортажа и воден от двама местни, пътя на репортера Емил Кацаров е препречен от автомобила на цар Киро. Емил е принуден да се качи в колата и заплашван да даде камерата и касетата си.

„Той ми каза да се кача в колата, че иначе няма да се отстрани от пътя. Това доста ме притесни, влязох в колата и той доста гневно ми заяви - „Момче, ти няма да излезеш, докато не ми дадеш касетата". Аз му казах, че това е подсъдимо, но той отвърна че - „Не ме интересува твоят закон. Такива като теб в Ирак ги бесят по дърветата", разказва репортерът.

Нещата не свършва до тук. Емил е отведен в дома на Кирил Рашков и е държан там до пристигането на полицията.

„Би било пресилено да се каже, че съм бил заложник, но не можех да мръдна", разказва той.

Според първоначалните показания на Кирил Рашков група от 50 мъже са го били наобиколили и са искали да го убият и, заради случилото се, той е получил сърдечна криза. Репортерът на PRO.BG ще подаде жалба за инцидента.

По думите на разследващите има достатъчно основания прокуратурата да повдигне обвинения срещу Рашков за саморазправа.

Тази вечер беше съобщено, че за 24 часа е задържан внукът на Кирил Рашков - Цар Киро. Срещу 19-годишния Георги Рашков е образувана полицейска проверка по чл. 144 от НК, за заплаха за убийство спрямо журналиста Емил Кацаров и по чл. 325 - за хулиганство.

Със заповед на кмета Славчо Атанасов утре ще бъде съборен навеса над гробните места на фамилията на Кирил Рашков (т.нар. Цар Киро) на Централните гробища в Пловдив, който според общината е незаконен.