Македонец, издирван в Гърция, е задържан при влизане в страната на ГКПП "Гюешево".

Днес Окръжната прокуратура в Кюстендил е внесла в съда искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест спрямо него.

Преписката по случая е била образувана, след като около 15.00 часа на 18 декември на граничния пункт била извършена проверка на гражданина на Северна Македония. На влизане в страната мъжът шофирал лек автомобил. Било установено, че спрямо него има сигнал за съвпадение, въведен в Шенгенската информационна система от Гърция - мярка "лице за арест с цел предаване или екстрадиране".

42-годишният мъж е обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест от 26 октомври 2020 г., издадена от съдебните власти в Солун. Тя касае проведеното против него наказателно производство за подпомагане незаконно влизане и пребиваване на гръцка територия на лица - граждани на трети страни, както и нелегалното им транспортиране. За тези деяния той е осъден на затвор за срок от 14 години и 50 000 евро глоба.

Към момента мъжът е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде насрочено съдебно заседание за разглеждане на искането за определяне на мярката му за неотклонение.