На извънредно заседание на етичната комисия на ВСС ще изслуша зам.-градския прокурор Роман Василев за поведението му по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев.

Припомняме, повод за това е репликата на прокурор Василев, изречена по време на ареста на Николай Цонев на 1 април. От видеозаписа, предоставен от МВР на медиите, се чува как зам.-градският прокурор Роман Василев казва: "Ти си абсолютен престъпник, долу на земята!".

Според председателя на комисията Божидар Сукнаров след думите на прокурор Василев може да се очаква дисциплинарно наказание от главния прокурор Борис Велчев. Сукнаров обясни, че първоначално ще се търсят доказателства за нарушаване на етичните норми, но при положение, че самият Роман Василев е поднесъл извиненията си, това на практика означава, че основното доказателство е налично.

Той потвърди, че поведението на Роман Василев при ареста може да се третира като престъпление по служба и превишаване на права.

Сукнаров не се ангажира дали Роман Василев ще остане зам.-градски прокурор на София.

Вчера Роман Василев се извини за поведението и си направи отвод като прокурор в производството срещу Николай Цонев, бившия главен секретар на МФ Тенчо Петров и съдия Петър Сантиров.