Проблемът е, че формално кабинетът на ИТН може и да е готов, но няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. "Действително всичко е задкулисно - аз не съм народен представител, но съм човек в сянка, който управлява. Това е задкулисието, това не е начинът на управление на една държава." Това заяви в студиото на Нова телевизия бившият конституционен съдия Румен Ненков.

В момента, в който народните представители положат клетва, служебното правителство е длъжно да подаде оставка, но остава на власт до встъпването на новото правителство. Предстои президентът да проведе консултации с всички избрани политически партии. След тях той трябва да възложи мандат за кандидат за министър-председател, излъчен от "Има такъв народ". Ако не се излъчи правителство след една ротация евентуална, президентът пак разпуска парламента и назначава ново служебно правителство, обясни процедурата Ненков.

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

Окончателно: ИТН са първи с 15 759 гласа разлика пред ГЕРБ

При 100% от протоколите: ИТН - 24.08%, ГЕРБ-СДС - 23.51%, БСП – 13.39%, ДБ – 12.64%...

"Големият парадокс е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си - т.е. връщаме 3 месеца от 19 януари назад. Има решение на Конституционния съд, че конститутивният момент за началото на мандата на народните представители е полагането на клетва, аналогично е за президента.

Затова според Румен Ненков има време за още едни избори и съответно още едно служебно правителство преди края на мандата на Румен Радев.

Запитан дали е възможно да има избори "2 в 1", при които президентът подготвя собствените си избори, в които участва, Нинков отговори: "Въпрос на изчисления е. Хипотетично не е невъзможно."

"В момента има достатъчно време за консултации и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме неуспешен мандат, има още 2 месеца, в които трябва да се проведат избори. "Вече едва тогава на следващия парламент, ако се получи същото, съществува възможност да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно правителство", обясни Румен Ненков.

Огнян Минчев: Трифонов е проект на задкулисни корпоративни центрове

Огнян Минчев: Трифонов е проект на задкулисни корпоративни центрове

Представил е кабинета си арогантен и неадекватен начин...