Конституционният съд на Русия взе решение, с което задължава останалите съдилища да зачитат решенията на съда в Страсбург - Европейския съд по правата на човека.

Според конституционните съдии решенията на Страсбургския съд вече ще са основание за преразглеждане на граждански дела.

До този момент само Наказателния и арбитражно процесуален кодекс предвиждаха възможността да се преразглеждат делата с оглед решение на Европейския съд. В Гражданскопроцесуалния кодекс такава възможност не се предвиждаше.

Конституционният съд е разгледал казусите на няколко руснаци, спечелили дела в Страсбург, но руските съдии отказват да преразгледат своите решения. Те са се позовавали на липсващо решение на Конституционния съд за това

С решението си от днес конституционният съд задължава съдилищата да взимат под внимание присъдите на ЕСПЧ.
Освен това съдилищата са задължени не само да изплащат обезщетение на гражданите, но и осигуряват условия за възстановяване на нарушените права.

Решението на конституционните съдии предизвика сериозно недоволство. Според представителя на президента Михаил Кротов решението на съдиите е абсолютно неправилно.
Също според народни представители, ако това решение влезе в сила ще наруши стабилността на системата на правосъдието в страната.