С 12 % е намалял броят на жертвите от пътни произшествия в България за периода 2010-2015 година. Това показват публикуваните от Европейската комисия (ЕК) статистическите данни за пътната безопасност за 2015 година.

Статистиката показва, че миналата година 26 000 души са изгубили живота си по пътищата на Европейския съюз (ЕС). Броят им е с 5000 по-малко спрямо 2010 година. Подобрение спрямо 2014 г. не се отчита.

От ЕК отбелязват, че данните потвърждават, че европейските пътища остават най-безопасните в света. Тази констатация можела да се направи, въпреки наблюдаваното напоследък забавяне на намаляването на пътните произшествия с фатален изход.

Комисията е констатирала, че 135 000 души са получили сериозни наранявания при пътнотранспортни произшествия в ЕС през миналата година. Изчислено е, че социалната цена (рехабилитация, здравно обслужване, материални щети и пр.) на смъртните случаи и нараняванията при пътнотранспортни произшествия възлиза на поне 100 млрд. евро.

51,5 на 1 млн. жители е било средното равнище на смъртност при пътнотранспортни произшествия в ЕС през 2015 година. През предходните две години то е било подобно. Смята се, че голяма част от пострадалите 135 000 души са били уязвими участници в пътното движение – пешеходци, велосипедисти.

Всяка смърт или сериозно нараняване е в повече”, коментира комисарят по транспорта Виолета Булц. Тя отчита, че през последните десетилетия са постигнати впечатляващи резултати при намаляването на пътнотранспортните произшествия с фатален изход. Запазването на статуквото обаче било тревожно. Булц припомни страните членки да положат повече усилия по отношение на правоприлагането и провеждането на кампании.

От Еврокомисията отбелязват, че са необходими повече усилия за постигането на стратегическата цел на ЕС броят на загиналите при катастрофи да бъде намален наполовина от 2010 до 2020 година.