433 зоополицаи ще проверяват сигнали за жестокост спрямо животни на територията на цялата страна. Това заяви директорът на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че България ще стане едва втората страната в Европа с действащо звено срещу жестокостите, проявявани срещу животни. По думите му необходимостта от такова звено е продиктувана от общественото мнение, което е чувствително по такива въпрос. През годините множество експерти, организации и граждани са сигнализирали за жестокост над животни - насилие, нелегално боеве, развъдници с недопустими условия и други.

Обществото не припознава жестокостта към животни като нередност

Обществото не припознава жестокостта към животни като нередност

Мнозина изоставят домашните си любимци в село Гара

Терзийски обясни, че в зоополицията ще влязат разследващи полицаи и оперативни работници. Те ще преминат обучение най-вероятно в Холандия, предаде bTV.

"Предприети са мерки и за недопускане омаловажаването на сигнали за престъпления срещу животни. Започна процедурата и по обозначаване на 28 автомобила - към днешна дата 25 са готови", уточни Терзийски.

Снимка 337294

Източник: БГНЕС

До момента са подадени общо 298 сигнала за проява на жестокост спрямо животни. Над 20% от тези престъпления са разкрити и работата по тях продължава, стана ясно още от брифинга. Сериозни проблем при тези престъпления е липсата на солидни доказателства, поради което ефективно осъдените хората за насилие над животни са единици.

Зоополиция - вече и у нас

Зоополиция - вече и у нас

Ще разследва жестокост и убийства на животни