През активния летен сезон се отчита намаление от около 20% на катастрофите в областите Добрич, Варна и Бургас в сравнение на същия период на миналата година, съобщават от Държавна агенция безопасност на движение по пътищата. 

Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението във Варна, свикана за анализ на летните месеци и на ефективността на предприетите мерки за превенция, преди тяхното начало. Подобна среща се състоя и в Бургас през миналата седмица. 

Днешното заседание бе председателствано от областния управител на Варна Стоян Пасев, а в него участие взе заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева, представители на общини, на ангажираните институции и др.

"В Област Варна продължават да настъпват голям брой ПТП с пешеходци, което показва, че са нужни още мерки за успокояване на движението в населените места", подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ тази тема е била акцент и през предходния сезон, като ще бъдат изискани допълнителни мерки от общините в региона с акцент към областния център.

Близо 50% от фаталните инциденти през летния сезон са именно с пешеходци, докладваха от Пътна полиция. Значителен дял заемат и произшествията със самокатострофирали превозни средства. "Умората и разсейването продължават да са основни фактори за възникване на подобни инциденти с едно превозно средство, затова е много важно да работим последователно за повишаване самосъзнанието на водачите и да се подобрят обезопасителните системи на инфраструктурата, защото подобно рисково поведение трудно може да се повлияе с контрол", коментира заместник-председателят на ДАБДП.

Като добър пример за ефективност на предприети превантивни мерки е допълнителното сигнализиране на 9 км на пътя Варна - Добрич (в района на Баир Баши) - участък с концентрация на ПТП през изминалите години. След сигнални писма от МВР и ДАБДП, Агенция "Пътна инфраструктура" е поставила шумяща маркировка и допълнителна сигнализация. Това, заедно с постоянен контрол от Пътна полиция дава резултат и през тази година участъкът вече не е сред тези с концентрация на ПТП, стана ясно по време на заседанието.

"От всички нас зависи да променим негативната тенденция и да повишим безопасността на пътя", подчерта областният управител Стоян Пасев.

Той призова общините към по-голяма активност по темата и настоя да бъдат създадени реално работещи общински комисии по безопасност на движението по пътищата към всяка местна власт в региона. "Вие сте хората на място и знаете какви са проблемите - нека заедно да индикираме критичните точки и да търсим решения. Без лична ангажираност и активност на всеки от нас няма как да постигнем общата ни цел", допълни областният управител.

"За региона на Бургас се отчита увеличение на челните сблъсъци между две превозни средства, което е много притеснителна тенденция", посочи още Тотева. Акцентирано бе, че въпреки завишения контрол, превишената скорост и рисковите маневри при засиления трафик остават основни проблеми през натоварените месеци.

По време на заседанието бе коментирано, че дори да има отстъпление в реализираните нощувки по Черноморието, трафикът е бил изключително интензивен като туристите приоритетно са използвали собствени превозни средства, а не масов транспорт. На този фон постигнатото намаление, както при настъпилите ПТП, така и при пътнотранспортния травматизъм е добра основа, която трябва да бъде надградена.

През днешния ден се провежда и обучение на участниците в Областната комисия по безопасност на движението на Варна от екип на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

В рамките на този месец представители на всички региони в България преминават през подобен инструктаж, който цели засилване ролята на местно ниво в политиките по безопасност на движението. Всички останали обучения се провеждат онлайн, като единственото присъствено е това във Варна - именно поради спецификата на областта и интензивността на движението в региона.

През летните месеци на 2020 г. на територията на област Варна са настъпили 195 пътнотранспортни произшествия с пострадали лица, при които са загинали 6 и са ранени 241 участника в движението. Възникналите ПТП с материални щети са 471, с близо 100 по-малко от същите за предходната година. От началото на годината са настъпили общо 515 ПТП, като се отчита над 50% намаление на загиналите и около 70% намаление на ранените на пътя в региона в сравнение с миналата година.