С ремонта на затвора в Сливен, сме изпълнили основните препоръка на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

В редица затвори у нас условията остават обаче изключително лоши и често неправителствени организации и европейски институции, включително и ЕСПЧ, ни подлагат на сериозни критики.

Бъдещите планове за ремонтни дейности през тази година включват затворите в Пазарджик и Бургас и затворническото общежитие "Черна гора" към затвора в Стара Загора. Плевенският затвор ще внедри мерки за енергийна ефективност.

Днес министърът на правосъдието Мария Павлова откри обновения корпус на единствения у нас затвор за жени, лишени от свобода.

За 6 месеца са ремонтирани 76 жилищни помещения за 223 лишени от свобода. Успоредно с ремонтните в корпуса, е подменена част от покрива и е изградена инсталация от слънчеви колектори, предвидена да работи целогодишно. Ремонтът се финансира с бюджетни средства и е на стойност 1 093 682 лева.

През 2013 г. в рамките на Норвежкия финансов механизъм и с бюджетни средства се извърши ремонт и преоборудване на медицинския център и отделението за майки с деца, като помещенията са изцяло приведени в съответствие с национални и европейски изисквания за здравно обслужване на осъдените.

От министерството съобщават, че до дни ще бъде открит и първият нов затвор с повишена охрана - затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт. Очакванията са, в него да бъдат преместени около 350 затворници, от един от най-пренаселените затвори у нас - този в Бургас.