276 320 лв. допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство са одобрени от правителството по време на днешното му заседание. От „Дондуков 1" уточняват, че средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения през първото тримесечие на 2015 г. по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Чрез въпросната мярка се компенсирали пострадали от забавено правосъдие граждани и юридически лица. Тя е регламентирана в Закона за съдебната власт, става ясно още от съобщението на правителствения пресцентър.

Пострадалите могат да подават заявленията си в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Те могат да са срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

В 6-месечен срок се извършва проверка и произнасяне по заявленията. Въз основа на сключено споразумение, пострадалите граждани и юридически лица могат да получат обезщетенията си чрез бюджета на правосъдното министерство.