Съдът призна за виновни и наложи наказания на Красимир С. и Георги Г. за държане на наркотици и държане на археологически обекти без съответно разрешение, съобщиха от Окръжната прокуратура в Монтана.

На 23 януари 2014 г. приятелите Красимир С. и Георги Г. от гр. Монтана решили да отидат в района на "Сухата чешма", която се намира в местността "Чернила", Монтанско, за да изпробват закупен от друго лице металдетектор. За целта те взели със себе си комплект металотърсач, мини металдетектор и инструменти за изкопаване - лопатка и кирка, както и 2-3 стари монети от дома на подсъдимия С. Към мястото те отпътували с лек автомобил "Ланчия".

Същия ден в полицията в Монтана е получен сигнал за неизвестни лица, които копаят. На място полицейските служители ги проверили и при обиска открили у тях суха тревна маса и метални частици, наподобяващи археологически обекти.

По-късно на същия ден било извършено при претърсване в дома на Красимир С. били намерени и иззети старинни накити, монети и други предмети, наподобяващи археологични обекти.

От изготвената по делото историко-археологическа експертиза се установява, че всички предмети и монети са автентични, характерни елементи от Римската епоха за периода I - IV в. сл. Хр., късното средновековие XIV-XVIII в. и представляват движими археологически паметници, резултат от човешка дейност от отминали епохи, което ги характеризира като археологическо културно наследство по смисъла на Закона за културното наследство. Всички обекти били държани от подсъдимия С. неидентифицирани и нерегистрирани по съответния ред.

При претърсване на обитаваната от Красимир С. стая в дома му в Монтана е иззета и метална кутия със суха зелена тревна маса, която от изготвената по досъдебното производство физикохимическа експертиза е установена като коноп (марихуана).

На същата дата разследващите извършили претърсване и в дома на обвиняемия Георги Г. в гр. Монтана и в къща в село Горно Церовене. Общото количество на откритото и иззето вещество, определено като коноп (марихуана), с различно съдържание на активно наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол, било с тегло 588,01 гр., на стойност 3 528,06 лева.

На осъдения Красимир С. е определено наказание "Пробация" с пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" с периодичност два пъти седмично за срок от шест месеца и "задължителни периодични срещи с пробационен служител" за срок от шест месеца.

Георги Г. е осъден на една година затвор, като изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години и глоба в размер на 2000 лв.