Със спецакция на 26 май служители на Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за разпространение на кокаин.

Групата е задържана в хасковско, където се е извършила сделка. Иначе участниците в ОПГ-то са от Ботевград и Свиленград. 

Това съобщи наблюдаващият прокурор Лидия Манолова от отдел Криминален към спецпрокуратурата на брифинг, на който обявиха образуването на досъдебно производство.

Залавянето на престъпната група е станало с помощна на ГДБОП, като операцията се е разпростряла на територията на цялата страна.

За задържането на лицата е приложен т. нар. институт на служител под прикритие и доверител на сделка. Използвани са СРС-та, претърсени са жилищата и автомобилите на задържаните.

Сделката е била за над 3 кг. кокаин на стойност от 93 хил. евро. Осъществена е край село Левка, област Хасково.

Трите лица са задържани за срок до 72 часа. Двама от групата са с криминално проявени - единият за контрабанда на наркотици, другият за друго престъпление. За третият - това е първа криминална регистрация.

Другият наблюдаващ прокурор Георги Мойсев обясни, че организираната престъпна група е действала още от 2017 г. до неутрализирането й. "Парите не са на престъпниците, а това са парични суми, които са определени за закупуване на наркотично вещество", изтъкна той и добави, че ако се съберат доказателства за други участници, то те ще бъдат задържани.

Зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев се похвали, че това е поредният успешен съвместен случай между ГДБОП и Специализираната прокуратурата. "Това е разследване, върху което се работи повече от четири месеца и бих искал да благодаря на спецпрокуратурата за оказаната процесуална подкрепа в критични за разследването моменти", каза още Джолев.