Арестуваха обвиняем за опит за убийство. Йордан П. е обвиняем за това, че на 06 май 2020 г. се опитал да убие И. М., съобщиха от Бургаския окръжен съд. Пострадалият има няколко порезни и прободни рани и не е починал заради своевременно оказаната висококвалифицирана му медицинска помощ. Обвиняемият може да получи затвор от десет до двадесет години, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление.

Според съда има достатъчно доказателства, които аргументират подозрението за авторството на деянието в лицето на обвиняемия. Според магистратите няма реална опасност Йордан П. да се укрие, но има опасност да извърши престъпление. Действително, той е неосъждан, което обаче не обосновава извод в обратна насока.

Между обвиняемият и пострадалият има влошени междусъседски отношения, които нямат инцидентен характер и са ескалирали в конкретната ситуация.

Относно искането на защитата на обвиняемия той да бъде под "Домашен арест", за да се грижи за майка си и сестра си, магистратите отчитат, че той е бил наясно със здравословното състояние както на майка си, така и на сестра си, но не се въздържал от нападението над своя съсед.

"В случая, следва да бъде даден превес на обществения интерес, а правата и живота на отделните граждани в лицето на роднините на обвиняемия, за които той се грижи, следва да бъдат гарантирани чрез незабавното уведомяване на съответните компетентни институции, които следва да предприемат действия според компетентността си и тяхна преценка, ако има необходимост от такива", пишат магистратите.

Определението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.