С типови бланки- жалби МВР ще улесни гражданите да подават сигнали при битова престъпност.

Тази идея на вътрешното ведомство представи вътрешният министър Румяна Бъчварова в студиото на БНТ.
Според Бъчварова в тези "избухнали" точки в последния месец като Гърмен и „Орландовци" всъщност няма регистрирано високо ниво на престъпност, тъй като няма жалби и сигнали от граждани и това не е изолирано явление.

"Има проблем, но полицията не се сигнализира, а се влиза в саморазправа - дали заради емоционално състояние, непознаване, недоверие в МВР", обясни Бъчварова.

Вътрешният министър призова всички граждани да подават сигнали, за да се избегне сблъсъка, а и за да се накара системата да работи. Румяна Бъчварова призна, че е имало момент в първия ден, когато ситуацията в „Орландовци" е могла „да излезе извън контрол".

Затова и МВР не се отказва от присъствие нито там, нито в Гърмен. „Следим развитието и на други места, които имат потенциал", призна Румяна Бъчварова, но не посочи конкретни населени места.

Тя потвърди тезата си, че има сигнали за организираност на сблъсъците, но обясни, че тази организираност не е първоначална, а по-скоро като „използване на изблика на напрежение, натрупвано в продължение на дълго време".

В този смисъл разрешаването на проблемите излиза извън границите на отговорностите и правомощията на МВР. „Ние не можем да бъдем навсякъде", каза Бъчварова и поясни, че МВР ще стане инициатор на един сериозен диалог с останалите институции, така че да се формират политически мерки и решения, които ще доведат до дългосрочно по-стабилен резултат.

МВР започва да работи и по програма за назначаване на служители от ромския етнос. Румяна Бъчварова гарантира, че са започнати стъпки, но самата програма изисква време за осъществяването й. Най-вероятно ще се започне с десет пилотни общини.

По другата актуална тема - протестът на полицаите и служителите на затворите срещу пенсионната реформа, Румяна Бъчварова заяви, че в момента преговори не се водят. „Не може да има диалог при едно искане за оставка. Това може да се тълкува като рекет", заяви твърдо вътрешният министър и реторично попита: „Как да преговаряш с някой, който ти иска оставката?".

Тя ясно показа, че стои твърдо зад предложението на Министерски съвет за промяна в начина на пенсиониране на служителите в МВР, заявявайки, че едно законодателство регулира отношенията в цялото общество, а не само на една отделна професионална група.