В резултат на съвместни полицейски операции, ръководени от сектор "Измами" в ГДНП и проведени заедно с колегите им от ОДМВР - Плевен, Русе, Велико Търново и Благоевград, са установени петима телефонни измамници.

Според събраните данни четирима от задържаните са физически извършители /въртачи/, а петият е изпълнявал ролята на куриер.

Вчера на територията на Плевен са задържани 34-годишния М.П., криминално проявен, и 25-годишния В. Т., двамата са от Павликени. Те са хванати докато разговаряли с жертвата си от мобилен телефон.

На адрес в града, ползван от мъжете, са намерени и иззети 8 мобилни телефона - част от тях умишлено счупени, SIM-карти и пластики, тетрадки, батерии и вещи, свързани с престъпната им дейност. Част от предметите са укрити в специален тайник в дъното на фотьойл.

Установено е, че са участвали в телефонна измама на 9 януари по схемата "съдействие на полицията". Тяхна жертва е 78-годишна местна жителка, която им предала 1300 лева.

На 10 януари във Ветово е задържан 44-годишния Д.Н., криминално проявен. Установено е, че на 7 ноември 2017 г. мъжът е измамил с 1 700 лв жител на Плевен. При претърсвания на три адреса във Ветово са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, пари, златни накити и билети от заложни къщи.

Отново на 10 януари е арестуван и 31-годишния криминално проявен и осъждан за кражби С.Я. от Левски. На 16 декември 2017 г., той е получил чрез измама сумата от 1500 лева. По първоначална информация той е участвал и в други измами от 2017 г., отново в Плевен.

Ден по-рано, в Благоевград в задържан и куриерът му - 25-годишния криминално проявен В.М. от с. Ореховица. По първоначални данни мъжът е участвал в 5 измами - четири в Плевен и една в Тетевен, при които са отнети около 8 хиляди лева, златни и сребърни накити.

При обиск у него са намерени мобилни телефони и SIM-карти, ползвани при извършване на престъпленията, пластики за SIM-карти и др.